Gentherapie rekent af met gehoorschade

Harde geluiden kunnen er voor zorgen dat haarcellen in het oor niet langer in staat zijn om vibraties op te vangen. Gevolg: doofheid. Gelukkig is er een oplossing onderweg. Het gen Math1 kan gloednieuwe haarcellen creëren. Er zit wel een addertje onder het gras: de tijd dringt namelijk…

Onderzoekers stelden cavia’s bloot aan een enorme hoop herrie vergelijkbaar met 200 geweerschoten. Daarna konden de dieren alles wat minder luid dan een kettingzaag was niet meer verstaan. Hierop spoten de onderzoekers het gen Math1 in de cavia’s. Gevolg: hun gehoor herstelde zich geheel.

De wetenschappers testten het gehoor van de cavia’s door de hersenactiviteit van de diertjes in reactie op verschillend geluiden te meten. Vervolgens bestudeerden ze de nieuwe haarcellen en concludeerden dat deze er weer prima uitzagen en een leven lang mee konden.

De methode is veelbelovend, maar gaat wel vergezeld door enige tijdsdruk: de onderzoekers hebben nadat de gehoorbeschadiging is opgelopen slechts tien dagen de tijd om het gehoor te redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd