Wetenschappers hebben aangetoond dat genetisch gemanipuleerde gewassen prima in staat zijn om zich ook in het wild te redden. De onderzoekers bestudeerden koolzaad in North Dakota en ontdekte dat 80 procent van de wilde planten transgeen was en dus genen bevatte die daar van nature niet hoorden. De onderzoekers troffen koolzaad op veel plekken aan.
In North Dakota is veel koolzaad te vinden. Een groot deel daarvan is genetisch aangepast zodat het bestand is tegen bepaalde giffen die boeren gebruiken om onkruid uit te roeien. De onderzoekers troffen het genetisch gemanipuleerde koolzaad echter ook langs de kant van de wegen, op vuilnisbelten, nabij tankstations en zelfs op begraafplaatsen aan. Dat is daar overduidelijk niet doelbewust geplant.
Profiteren
Dat wijst erop dat de afstammelingen van het genetisch gemanipuleerde koolzaad zich heel goed en ook langdurig in het wild kunnen redden. Sterker nog; ze profiteren van de aanpassingen, door de genen die hen beschermen tegen giffen te behouden. Er zijn zelfs twee planten ontdekt die een kruising waren tussen twee verschillend gemanipuleerde planten. Dankzij deze genetisch gemanipuleerde ouders was het plantje nu bestand tegen twee soorten giffen.
Eerst
Het is voor het eerst dat onderzoekers genetisch gemanipuleerde gewassen in het wild in de Verenigde Staten aantreffen. Eerder ontdekten de wetenschappers in Japan en Canada ook al gemanipuleerde wilde gewassen. De onderzoekers waren vooral verrast door de enorme hoeveelheid koolzaad die ze in North Dakota aantroffen. Koolzaad plant zich heel gemakkelijk voort: de zaden wegen vrijwel niets en verspreiden zich bij de minste of geringste windvlaag.
Probleem?
Volgens professor Alison Snow – zij was niet bij het onderzoek betrokken – is het niet direct een probleem dat genetisch gemanipuleerde planten in het wild opduiken. Volgens haar hebben overheden en wetenschappers dit aan zien komen en levert het geen gevaar op. Op lange termijn kan het natuurlijk wel voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het koolzaad land gaat overwoekeren en niet met giffen bestreden kan worden, omdat het daar resistent voor is.
De kans dat genetisch gemanipuleerde gewassen in Nederland of de EU in het wild opduiken, is wellicht iets kleiner; het beleid van de Verenigde Staten is een stuk minder streng dan dat van de Europese Unie.