Maak uw eigen brandstof..op de wc!

Een Brits rioleringsbedrijf heeft een auto omgetoverd tot een op uitwerpselen rijdend vehikel. De auto heeft de naam Bio Bug gekregen. Hoe het werkt? Het rioolbedrijf laat bacteriën methaan uit menselijke ontlasting halen en daar kan deze auto dan weer kilometers op maken. Om een auto rijdende te houden is de ontlasting van zeventig huishoudens nodig.

Men gaat er daarbij vanuit dat de Bio Bug in een jaar tijd – net als de gemiddelde automobilist – zo’n 16.000 kilometer maakt. Vooralsnog rijdt er slechts één Bio Bug rond, maar als alles goed gaat, worden dat er binnenkort veel meer.

Benzine
Het eerste stuk rijdt de auto standaard op ongelode benzine. De motor moet namelijk eerst opwarmen. Zodra dat is gebeurd, schakelt de auto over op methaan. Als het gas op is, kan de auto ook zelf weer een beroep doen op de benzine.

Perfect
Het is niet voor het eerst dat wetenschappers erin slagen om een auto op methaangas te laten rijden. Het is wel voor het eerst dat de auto op methaangas perfect loopt. In het verleden waren er nog wel eens problemen, maar dat is veranderd. “Voorheen was het gas niet schoon genoeg en tastte deze de prestatie van de auto aan,” vertelt Mohammed Saddiq van GENeco, de ontwikkelaar van de auto. “Maar door de laatste technologieën te gebruiken, rijdt de Bio Bug als een gewone auto.”

Voedsel
Vooralsnog haalt het bedrijf achter de Bio Bug enkel methaangas uit ontlasting, maar in de toekomst kan dat veranderen. GENeco wil ook overgebleven voedsel gaan verwerken en daar methaan uithalen. Dat lijkt een slimme zet. Uit onderzoek blijkt dat er zeer veel voedsel zomaar wordt weggegooid. Alleen in de Verenigde Staten al zou dat weggegooide eten voor meer energie kunnen zorgen dan alle olie- en gasreserves voor de Amerikaanse kust bij elkaar.

Dan is er natuurlijk nog één brandende vraag. Hoe is het om in zo’n auto rond te rijden? We kunnen u geruststellen: u ruikt er niets van! Dus: wat denkt u ervan? Zo’n goedkope, milieuvriendelijke brandstof?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd