Gelukkige orang-oetan leeft langer

Nieuw onderzoek wijst erop dat orang-oetans die gelukkig zijn veel langer leven dan hun minder gelukkige of ongelukkige soortgenoten.

De onderzoekers ontwikkelden een methode om vast te stellen of de dieren (in gevangenschap) gelukkig waren. Nadat met een beetje hulp van de verzorgers van de orang-oetans was vastgesteld hoe het met het geluk van de apen zat, lieten de onderzoekers de dieren met rust.

Terug
Na zeven jaar kwamen de wetenschappers terug. Ze ontdekten dat de kans dat de apen van toen nog in leven waren, groter was voor gelukkige apen.

WIST U DAT…

…orang-oetans heel goede acteurs zijn?

Groot
En dat verschil was best groot. De gelukkigste apen leefden gemiddeld elf jaar langer dan de ongelukkigste apen. De onderzoekers benadrukken dat het natuurlijk altijd wel een beetje koffiedik kijken blijft als het gaat om het geluk van de dieren. Zo kan het zijn dat een aap die zich niet lekker voelt, ongelukkig overkomt. Dat zou verklaren waarom ongelukkige apen minder oud worden.

Maar desalniettemin denken de onderzoekers wel wat met deze resultaten te kunnen. Door de gezondheid van dieren die ongelukkig lijken beter in de gaten te houden, kunnen ze ziektes wellicht beter behandelen. Dierentuinen en opvanghuizen voor orang-oetans zouden dan ook meer gebruik moeten maken van de vragenlijst die de onderzoekers hebben opgesteld om het geluk van de dieren vast te stellen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Thomas (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd