Nieuw apparaatje berekent kans op astma

Een nieuw apparaatje stelt snel vast hoe groot de kans is dat u een longziekte krijgt. En het werkt ook voor baby’s en jonge kinderen.

Het apparaatje is ontwikkeld door wetenschappers van het UMC Utrecht en Pontes Medical. Het bijzondere van het apparaatje is dat zelfs de kans op longziekten bij jonge kinderen en baby’s kan worden vastgesteld.

Meter
In het apparaat zit een luchtstroomsnelheidsmeter. Deze meet de longelasticiteit en de luchtweerstand van de longen. Op basis van die gegevens kan worden vastgesteld of mensen een longziekte hebben of er een vergroot risico op lopen. Door bij baby’s heel even de luchtpijp af te sluiten en de leegloopstroom te bestuderen, kan ook hun risico worden vastgesteld.

WIST U DAT…

…er ook al apparaatjes zijn die een astma-aanval voorspellen?

Geen gok
Dankzij het apparaatje kunnen patiënten op tijd worden behandeld. En doktoren zijn in staat om nog betere diagnoses te stellen. “Nu gooien huisartsen vaak als het ware een muntje op: deze jongen of dit meisje geef ik wel medicijnen, deze niet,” weet onderzoeker Kors van der Ent. Met dit apparaatje is het geen gok meer. “Verder onderzoek is vaak niet meer nodig, en je voorkomt onnodige medicatie.”

Het is aannemelijk dat het apparaatje – dat de naam Whistler draagt – straks bij alle huisartsen in de tas komt te zitten, zo stelt Van der Ent in het magazine van het UMC Utrecht. En waarschijnlijk niet alleen in Nederland: de ontwikkelaars willen graag internationaal gaan.

Bovenstaande foto is gemaakt door Pewari (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd