Geeuw van chimpansee heeft sociale functie

Als een chimpansee geeuwt, is hij niet per se slaperig, maar probeert hij een band te krijgen met andere chimpansees, zo blijkt.

De onderzoekers lieten chimpansees een aantal filmpjes zien waarop andere chimpansees geeuwden. De chimpansees gingen vaak zelf ook geeuwen, maar deden dat vijftig procent vaker wanneer ze de geeuwende chimpansee kenden. Dat wijst erop dat de geeuw een sociale functie heeft.

Besmettelijk
“Het idee is dat geeuwen om dezelfde reden als lachen, fronzen en andere gezichtsuitdrukkingen besmettelijk is,” vertelt onderzoeker Matthew Campbell. “Het mechanisme dat iemand in staat stelt om in een reflex een lach na te bootsen, veroorzaakt waarschijnlijk ook het nabootsen van een geeuw.”

WIST U DAT…

…autistische kinderen minder snel mee geeuwen met andere mensen? Ook dat wijst erop dat geeuwen een sociale functie heeft.

Mensen
Alles wijst erop dat de conclusies die nu omtrent chimpansees worden getrokken ook voor mensen gelden. Toch zijn er ook verschillen. Zo rekenen mensen iemand eerder tot een bekende. Voor een chimpansee is iemand pas een bekende als die ook echt deel uitmaakt van de groep.

Cartoon
De chimpansees geeuwden ook als ze een cartoonachtig personage zagen geeuwen. Waarschijnlijk komt dat doordat ze niet goed konden zien of dit personage een bekende was.

Chimpansees zijn niet de enige dieren die geeuwen als ze een ander zien geeuwen. Ook honden doen het. Zo kunnen zij gaan geeuwen als ze mensen zien gapen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd