‘Winkelen is goed voor de gezondheid’

Mensen boven de 65 jaar die dagelijks winkelen, leven langer, zo blijkt uit onderzoek onder oudere Taiwanezen.

Mensen die dagelijks winkelden leefden langer dan mensen die dat niet deden. Ook nadat de wetenschappers de resultaten gecorrigeerd hadden op fysieke en eventueel mentale problemen, bleek winkelen nog een belangrijke factor in de gezondheid te zijn.

Contacten
Winkelen houdt mensen in beweging en brengt ook mentaal wat uitdagingen met zich mee. Bovendien komen mensen zo in contact met anderen en zijn ze in de gelegenheid om zelf hun voedsel te kiezen en dus een gezond dieet te volgen.

WIST U DAT…

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 2000 mannen en vrouwen die allemaal boven de 65 jaar waren en nog gewoon thuis woonden. Mensen die dagelijks winkelden, leefden over het algemeen langer dan mensen die maar één keer in de week of minder naar de winkel gingen.

Plezier
Het is natuurlijk mogelijk dat de mensen die veel winkelen een betere gezondheid hebben en daarom ook langer leven. Maar de wetenschappers benadrukken dat alles erop wijst dat winkelen ook gewoon heel goed is voor de gezondheid. Mensen hebben plezier als ze winkelen en kunnen zelf beslissen wanneer ze gaan. Bij veel andere vormen van vrijetijdsbesteding staat er een vaste tijd voor en dat maakt zo’n uitje alweer tot een verplichting.

Winkelen zou op zijn minst een goede voorspeller zijn van de fysieke en psychologische gesteldheid van de mens, zo menen experts. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Epidemiology & Community Health.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd