Geeft Obama NASA een miljard dollar extra?

 ASTRONOMIE  Onbekende bronnen beweren dat Obama, na een ontmoeting met NASA-chef Charles Bolden, één miljard dollar extra beschikbaar stelt aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Dit geld krijgt NASA in 2011 om een zware raket te ontwikkelen om astronauten op de maan en op Mars te zetten.

De vraag is: hoe betrouwbaar is deze bron? Het Amerikaanse Congres geeft komend jaar namelijk al meer dan 900 miljoen dollar extra aan NASA. Nog een extra verhoging van een miljard lijkt niet erg logisch, vooral niet in deze crisistijd. Bronnen in het Witte Huis beweren dat het beter is om bepaalde zaken uit te besteden aan bijvoorbeeld Europa, Japan en Canada. Als de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bijvoorbeeld een maanlander en modules voor een maanbasis bouwt, bespaart dat de Verenigde Staten miljarden dollars.

De medaille heeft nog een andere kant. Als Obama ervoor kiest om bepaalde zaken uit te besteden, blijven er minder banen over in de Verenigde Staten. Dit zorgt voor een hoge werkloosheid in de aerospace-industrie. Er gaat dus hoe dan ook veel geld verloren.

Het is even wachten op een definitieve bevestiging van NASA. Voorlopig lijkt het gebakken lucht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd