Deel van Cleopatra’s paleis opgevist

 GESCHIEDENIS   Een granieten blok met een gewicht van zo’n negen ton is gisteren uit de Middellandse Zee gehaald. Het gaat om een deel van een pilaar van het paleis van Cleopatra. De pilaar stond in Alexandria, dichtbij de tempel voor de Egyptische god Isis. Men vermoedt dat het paleis in de vierde eeuw door een aardbeving te water is geraakt.

Duikers en archeologen haalden het granieten blok gisteren met behulp van een enorme kraan boven water. De pilaar maakte deel uit van het prachtige paleis van waaruit Cleopatra Egypte bestuurde. Het paleis stond pal naast de tempel van Isis.

De bodem van de Middellandse Zee nabij Alexandrië herbergt naast Cleopatra’s paleis ook nog andere gebouwen en monumenten. Er zouden zo’n 6000 kunstwerken te vinden zijn. Archeologen zijn in 1994 begonnen met het bestuderen van de ruïnes.

Egypte is voornemens de boven water gehaalde pilaar samen met andere opgeviste klassieke onderdelen tentoon te stellen in een onderwater museum. Dit museum zal in het noorden van het land verrijzen en moet vele toeristen gaan trekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd