Gaat SpaceX’s volgende landing op het water eindelijk lukken?

SpaceX probeerde de afgelopen tijd al drie keer een raket te laten landen op een drijvend platform op zee. Helaas bleef niet één raket overeind staan. Gaat het wel lukken tijdens poging nummer vier op 24 februari?

Op 24 februari wordt de SES-9-satelliet vanaf Cape Canaveral gelanceerd met een Falcon-raket van SpaceX. Omdat de satelliet in de juiste baan om de aarde te krijgen, vliegt de Falcon-raket te snel om weer op het lanceerplatform te landen. Vandaar dat er gekozen is voor een landing op een drijvend platform op de oceaan.

Dit is tot op heden nog niet gelukt. Zo leek deze raket op 14 april 2015 succesvol te landen, maar op het laatste moment viel de Falcon-raket toch om. En dat is niet zo gek, want het platform is slechts negentig bij dertig meter groot. Daarnaast landt de raket verticaal, waardoor deze ook nog rekening moet houden met flinke windstoten. “Hetzelfde geldt voor vliegtuigen, die landen ook makkelijker op het land dan op zee”, zegt Musk op Twitter.

Elon Musk, oprichter van SpaceX, hoopt dat dit jaar zeventig procent van alle raketten heelhuids landt en hergebruikt kan worden. Volgend jaar moet dit percentage naar negentig procent.

De lancering van de SES-9-satelliet is de twee lancering van het jaar. In totaal staan er nog zo’n tien lanceringen op het programma voor SpaceX.

Bronmateriaal

"News" - SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd