Wetenschappers vinden link tussen fysieke gezondheid en hersenvolume

Mensen van middelbare leeftijd doen er goed aan om regelmatig te sporten. Amerikaanse onderzoekers schrijven in een online uitgave van Neurology dat er sprake is van een verband tussen de fysieke gezondheid van een persoon en het hersenvolume op latere leeftijd.

Heb je een uitstekende conditie, dan heb je waarschijnlijk een hogere VO2max dan de gemiddelde Nederlander of Belg. De VO2max is het maximale volume zuurstofgas dat het menselijk lichaam in een bepaalde periode kan transporteren en metaboliseren tijdens het sporten.

Wetenschappers lieten 1.583 personen twee decennia geleden een tijdje rennen op een loopband om de VO2max te bepalen. Onlangs trommelden ze de proefpersonen opnieuw op voor MRI-scans. De deelnemers hadden circa twintig jaar geleden een gemiddelde VO2max van 39 ml/kg/min. De proefpersonen waren toen gemiddeld veertig jaar oud.

Versnelde veroudering
Wat blijkt: voor iedere acht punten dat iemand lager scoorde tijdens de fitnesstest, was het hersenvolume twee decennia aanzienlijk kleiner, overeenkomend met een versnelde veroudering van twee jaar. Wanneer de wetenschappers mensen met een hartziekte of diegenen die bètablokkers slikten filterden, was er alsnog sprake van een versnelde veroudering van een jaar per acht punten.

Blijf in beweging
Het is te kort door de bocht om te zeggen dat de hersenen van iemand die weinig of niet sport sneller krimpen, maar er is wel sprake van een connectie. “Dit is nog geen grootschalig onderzoek, maar het laat wel zien dat het belangrijk is om in beweging te blijven”, aldus auteur Nicole Spartano van de Boston Universiteit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd