Fruitvlieg leeft langer als hij een goed seksleven heeft

fruitvlieg

Het geheim van een lang en gezond leven? In het geval van fruitvliegjes is het antwoord heel simpel: seks. Fruitvliegjes die het zonder seks moeten doen, ervaren meer stress, worden sneller oud en sterven eerder.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Michigan. Onderzoekers verzamelden een aantal mannelijke fruitvliegen en zorgden ervoor dat deze seks verwachtten, maar niet kregen. Ze deden dat door de mannetjes in één ruimte te zetten met mannetjes die vrouwelijke feromonen afgaven. De fruitvliegjes raakten seksueel gefrustreerd en gestrest en dat had een flinke invloed op hun lichaam. Zo namen hun vetreserves af en leefden de fruitvliegjes aanzienlijk korter.

Was er een manier om de negatieve gevolgen van seksuele frustraties ongedaan te maken? Jawel: de fruitvliegjes seks laten hebben.

“Deze gegevens voorzien ons van het eerste directe bewijs dat ouder worden beïnvloed wordt door de manier waarop het brein verwachtingen en beloningen verwerkt,” stelt onderzoeker Scott Pletcher. “In dit geval promoten seksuele beloningen heel specifiek het gezond oud worden.”

Bronmateriaal

"Fruit flies with better sex lives live longer" - UofMHealth.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bbski (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd