Oudste openbare toilet ooit ontdekt

uitwerpselen

Wetenschappers hebben een enorm openbaar toilet ontdekt dat een slordige 240 miljoen jaar oud is. Het ‘toilet’ werd gebruikt door dicynodonten: plantenetende reptielen die aan het eind van het Trias uitstierven en zo plaatsmaakten voor de dinosaurussen.

De meeste mensen mijden openbare toiletten het liefst. Maar voor veel organismen is een openbaar toilet een uitkomst. Met name grote planteneters zoals olifanten en neushoorns maken gebruik van ‘openbare toiletten’: plekken waar meerdere dieren samenkomen om zich te ontlasten. Zo’n openbaar toilet heeft grote voordelen: het is een stuk hygiënischer dan uitwerpselen die zomaar overal rondslingeren en samen naar het toilet gaan, is een stuk veiliger met het oog op op de loer liggende roofdieren.

Eén van de laatste dicynodonten. Afbeelding: Wikimedia Commons.
Eén van de laatste dicynodonten. Afbeelding: Wikimedia Commons.
Nieuw onderzoek toont nu aan dat organismen al lang voordat de olifanten en neushoorns ontstonden de voordelen van zo’n openbaar toilet inzagen. Onderzoekers ontdekten in het noordwesten van Argentinië namelijk een openbaar toilet dat 240 miljoen jaar geleden met grote regelmaat werd gebruikt.

Het openbare toilet was eigendom van dicynodonten. En dankzij de vondst van het openbare toilet kunnen onderzoekers veel meer over deze dieren te weten komen. Zo bevestigt de vondst onder meer de hypothese dat het kuddedieren waren. De in grootte verschillende uitwerpselen (zie de foto hierboven) wijzen erop dat dicynodonten van allerlei leeftijden het openbaar toilet gebruikten. Ook kunnen de uitwerpselen onderzoekers meer vertellen over het eetgedrag van de dicynodonten.

Bronmateriaal

"The oldest known communal latrines provide evidence of gregarism in Triassic megaherbivores" - Nature.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit Scientific Reports.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd