Fraaie foto’s van Chinees ruimtestation voor de zon

zon-1

Astrofotograaf Thierry Legault heeft een aantal fantastische foto’s gemaakt van het Chinese ruimtestation Tiangong-1. Op de foto’s zien we niet alleen het ruimtestation, maar ook de gekoppelde Shenzhou-10-capsule. Op dit moment wordt het ruimtestation bemand door drie personen.

Het is heel moeilijk om Tiangong-1 op de gevoelige plaat vast te leggen. De overgang van de ene kant naar de zon naar de andere kant duurt slechts 0,46 seconde. Dit komt mede door de hoge snelheid van Tiangong-1. Het ruimtestation draait met een snelheid van 7,4 kilometer per seconde om de aarde. Het ruimtestation zweeft op een hoogte van 368 kilometer boven het aardoppervlak.

Legault gebruikte een Takahashi FSQ-106-telescoop om de zon goed in beeld te krijgen. Vervolgens bevestigde hij een CMOS-camera van IDS aan de telescoop om verschillende opnamen van de zon te maken. Deze hogesnelheidscamera kan 38 beelden per seconde schieten. Het resultaat is onderstaande foto, waar het ruimtestation en de gekoppelde capsule maar liefst zeventien keer te zien zijn.

zon-2

Shenzhou-10
De astronauten Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang en Wang Yaping vertrokken op 11 juni naar het Chinese ruimtestation. De afgelopen twee weken voerden zijn diverse tests uit. Zo oefenden zij met het aan- en afkoppelen van de capsule met het ruimtestation. De Chinezen hebben namelijk nog niet veel ervaring met aan- en afkoppelen van ruimteschepen, in tegenstelling tot de Russen en de Amerikanen. Naar verwachting reizen de Chinese taikonauten deze week terug naar aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd