Chirurg gebruikt Google Glass in de operatiekamer

google-glass

Als het aan chirurg Rafael Grossmann ligt, gebruiken alle chirurgen straks Google Glass in de operatiekamer. Deze slimme bril van Google kan een operatie live opnemen of streamen vanuit een bijzonder perspectief: de ogen van de chirurg.

Vorige week streamde Grossmann een operatie live via Google Hangout. “Hiermee wilde ik laten zien dat het apparaat en het platform een toegevoegde waarde zijn voor de gezondheidszorg, vooral voor de chirurgie. Tijdens een operatie kunnen we op deze manier makkelijker geadviseerd en begeleid worden. Ook kunnen studenten op afstand meekijken om een chirurgische ingreep te leren.”

PEG
De chirurg en zijn team legden een sondeslang in de maag via de buikwand. Deze dunne slang wordt gebruikt om een patiënt te voeden die geen voeding op de normale wijze tot zich kan nemen. Deze techniek wordt ook wel percutane endoscopische gastrostomie (PEG) genoemd.

Privacy
Maar wat vindt de patiënt in kwestie hiervan? En moeten wij bang zijn dat we in de toekomst ook op deze manier gefilmd gaan worden? “Ik heb geprobeerd om de privacy van de patiënt te beschermen”, vertelt Grossmann op zijn blog. “Zo is er geen informatie over de patiënt onthuld. Ook heb ik het gezicht van de patiënt afgeschermd.” Daarnaast werd de operatie niet publiekelijk gestreamd. De Google+ Hangout van Grossmann is namelijk enkel toegankelijk voor uitgenodigden.

Google Glass
Google Glass zullen we volgend jaar vaker tegenkomen. Deze draagbare computer van Google heeft de vorm van een bril. De gebruiker zet de bril op zijn hoofd en ziet vervolgens allerlei data in beeld. Google Glass is vergelijkbaar met een smartphone, alleen dan handsfree. Ook kunnen gebruikers Google Glass met hun stem besturen. Op dit moment is de ‘Explorer-editie’ van Google Glass te koop voor 1.500 dollar. Eind dit jaar komt de consumentenversie, die tegen een lagere prijs aan te schaffen is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd