Flinke asteroïde scheert morgen langs de aarde

De asteroïde 2005 YU55 komt op een afstand van zo’n 324.600 km voorbij. Maar NASA verzekert ons: de asteroïde is ongevaarlijk.

Die 324.600 kilometer lijkt een heel eind. Maar even ter vergelijking: de maan bevindt zich op een afstand van 384.399 kilometer. En naar astronomische begrippen komt 2005 YU55 toch wel aardig in de buurt. De laatste keer dat een object van deze omvang zo dicht langs de aarde scheerde, was zo’n 35 jaar geleden.

Over 2005 YU55

De asteroïde heeft een breedte van zo’n 400 meter. Het hemellichaam is rond en pikzwart.

Astronomen zijn in hun nopjes dat de asteroïde zo dichtbij komt. Zij krijgen de kans om de enorme steen te vereeuwigen. In 2010 konden ze dat ook al doen, maar toen was de afstand tussen de aarde en de asteroïde aanzienlijk groter: zo’n 2,4 miljoen kilometer. Deze keer zullen de kiekjes dan ook veel gedetailleerder worden. Overigens is de asteroïde met het blote oog niet te zien: u heeft echt een telescoop nodig.

Doemdenkers hoeven zich niet met asteroïde 2005 YU55 bezig te houden. De asteroïde kan zeker de komende honderd jaar niet op aarde inslaan. En ook de maan ligt de komende eeuw niet in de gevarenzone.

Bronmateriaal

"Giant Asteroid 2005 YU55 Comes Closer to Earth Than Moon Next Week" - Space.com
"Live Chat: The Asteroids Are Coming!" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Cornell / Arecibo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd