Duivel duikt op in werk van Giotto

Kunsthistoricus Chiara Frugone heeft in een schildering van Giotto een opmerkelijke ontdekking gedaan. Frugone ontdekte de duivel.

De beeltenis zit verstopt in wolken in de schildering, zo laten kunsthistorici weten. De duivel maakt deel uit van een serie fresco’s die het leven en de dood van de heilige Franciscus van Assisi in beeld brengen. Giotto schilderde dit werk in de dertiende eeuw.

De duivel zit verstopt in de wolken boven de hoofden van de staande personages.
Al die jaren bleef de duivel onopgemerkt, maar afgelopen weekend kwamen medewerkers van de basiliek die ter ere van Franciscus werd opgericht en waar het fresco te vinden is, met de mededeling dat de duivel was aangetroffen. Dat de duivel zo lang onopgemerkt is gebleven, is niet zo heel gek. De duivel is niet bepaald gemakkelijk waar te nemen. Zeker niet als u het fresco van een afstandje bekijkt en vaak konden kunsthistorici niet anders, omdat het fresco heel hoog in de basiliek is aangebracht.

In de wolken is een hoofd te zien met hoorns erop. Het is de duivel en profil. Hij heeft een nare glimlach en een haakneus. De duivel duikt op in een fresco dat gaat over de dood en hemelvaart van Franciscus. Waarom Giotto de duivel hier juist laat opduiken, is onduidelijk. Misschien wilde hij een grapje uithalen en dacht hij dat niemand er ooit achter zou komen. Mogelijk liet hij zich voor de beeltenis van de duivel zelfs inspireren door iemand die hij niet graag mocht.

De duivel.

Het is overigens niet voor het eerst dat pas jaren nadat het werk geschilderd werd geheime boodschappen in een kunstwerk worden teruggevonden. Datzelfde gebeurde eerder ook al met een werk van Michelangelo.

Bronmateriaal

"Devil found in the details of a Giotto fresco in Italy’s Assisi" - Reuters.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Martha de Jong-Lantink (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd