Filmpje vat Curiosity’s eerste jaar op Mars in twee minuten samen

curiosity

Het is komende maandag alweer een jaar geleden dat Marswagentje Curiosity op Mars landde. In dat jaar is bijzonder veel werk verzet op de rode planeet. NASA vat het ter ere van het eerste jubileum van Curiosity even samen in een filmpje van twee minuten.

Op 5 augustus 2012 landde Curiosity na een reis van 567 miljoen kilometer op Mars. Het was nagelbijten. In tegenstelling tot eerdere rovers landde Curiosity niet door op het Marsoppervlak te stuiteren. In plaats daarvan zette NASA de rover met behulp van een parachute en luchtkraan heel nauwgezet op Mars neer (voor wie het zich niet meer herinneren kan, hieronder een animatie).

Vlekkeloos
Gelukkig verliep de landing vlekkeloos. En amper een dag later – het stof was nog niet eens neergedaald – leverde de rover al zijn eerste kiekje af. In de maanden die volgden, voldeed Curiosity ruimschoots aan alle verwachtingen. Het Marswagentje maakte prachtige foto’s, boorde gaatjes in stenen op Mars, ontdekte complexe chemie op de rode planeet, vuurde zijn laser meer dan 75000 keer af en vond overtuigend bewijs dat Mars ooit rivieren had. En dat is nog maar een greep uit het werk dat de rover heeft verzet, zo blijkt ook wel uit het twee minuten durende filmpje waarmee NASA Curiosity’s jaar op Mars samenvat (zie hieronder).

Mount Sharp
Curiosity heeft weinig tijd om exact een jaar na zijn landing bij al die hoogtepuntjes stil te staan. De rover is momenteel op weg naar Mount Sharp. Een reis van zo’n acht kilometer waar het wagentje negen tot twaalf maanden voor nodig heeft. Maar het is zeker de moeite waard, zo stelde NASA eerder. Wetenschappers hopen aan de voet van deze 5,5 kilometer hoge berg verschillende lagen aan te treffen die ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van Mars.

Er is voorlopig dus nog genoeg te doen voor Curiosity. Hoeveel jaartjes deze nog aan zijn eerste jaar op Mars gaat vastplakken? U weet het maar nooit met die rovers. Marswagentje Opportunity rijdt na bijna tien jaar tenslotte ook nog steeds vrolijk rond.

Bronmateriaal

"Twelve Months in Two Minutes; Curiosity's First Year on Mars" - Youtube.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd