Spitzer ontdekt twee sterren ‘met een hoepeltje erom’

spitzer

Ruimtetelescoop Spitzer heeft twee jonge sterren ontdekt die omringd worden door ‘een hoepeltje’ gas en stof. Zo af en toe duiken ze uit hun stofschijf omhoog en is hun licht zichtbaar.

Astronomen hebben het systeem de naam YLW 16A gegeven. Het systeem telt drie jonge sterren die zich nog volop aan het ontwikkelen zijn en waarvan er dus twee omringd worden door een stofschijf. De schijf bestaat uit restjes stof en gas die zijn overgebleven nadat de sterren gevormd zijn.

WIST U DAT…

…wetenschappers twee jaar geleden voor het eerst een planeet met twee zonnen ontdekten?

De stofschijf staat op een andere lijn dan de sterren (goed te zien op de artistieke impressie bovenaan dit artikel). Hierdoor komen de sterren maar zo af en toe tevoorschijn. Ze duiken dan opeens op uit de stofschijf. Daardoor ‘flikkert’ het systeem elke 93 dagen. Dat de stofschijf op een andere lijn staat, komt waarschijnlijk door de zwaartekracht van de derde ster, die zich aan de rand van het systeem bevindt.

Onderzoekers verwachten dat uit de stofschijf rond de twee sterren in de toekomst nog wel planeten voort gaat brengen. Dergelijke planeten zouden net als de fictieve planeet Tatooine in Star Wars twee zonnen hebben.

Bronmateriaal

"Spitzer Discovers Young Stars with a 'Hula Hoop'" - Spitzer.caltech.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd