Feelgood-stof in groene thee rekent af met depressie

 GEZONDHEID  Ouderen die menig kopje groene thee naar binnen werken, hebben een kleinere kans op depressie. Dat blijkt uit Japans onderzoek: ouderen kregen groene thee, zwarte thee en koffie voor geschoteld, maar de eerstgenoemde bleek dus het meest effectief. Vier kopjes per dag verkleint uw kans op depressie met zo’n 44 procent.

De Japanse onderzoekers observeerden 1058 relatief gezonde ouderen vanaf zeventig jaar. 34 procent van de mannen en 39 procent van de vrouwen vertoonde symptomen van een depressie. 488 van hen dronk per dag vier of meer kopjes groene thee. 284 hielden het bij twee of drie en de rest dronk één of geen enkel kopje groene thee.

De thee bleek effect te hebben. Ongeacht de sociale of economische status of geslacht, voedsel, medische problemen of het gebruik van antidepressiva: de thee rekende af met de symptomen van depressie. De onderzoekers zetten de ouderen ook aan de koffie en zwarte thee, maar dat had geen effect op de depressieve gevoelens.

De onderzoekers schrijven het effect van de groene thee toe aan het stofje amino acid theanine. Dit stofje zit in groene thee en heeft een kalmerend effect op de hersenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd