ESA fotografeert winterwonderland op Mars

Het lijkt wel een winterwonderland: de prachtige foto’s die ESA’s Mars Express van de kraters op Mars maakte. Maar schijn bedriegt: op Mars ligt geen sneeuw, maar bevroren CO2.

De foto’s zijn zeer gedetailleerd en laten het pokdalige uiterlijk van Mars prachtig zien. De kiekjes werden al in juni van dit jaar gemaakt, maar zijn nu pas door ESA vrijgegeven.

Het gebied dat we op de foto zien, maakt deel uit van Charitum Montes. Charitum Montes is een grote groep ruige bergen die zich over zo’n 1000 kilometer uitstrekt. Behalve bergen telt het gebied ook vele flinke, oude kraters die inmiddels al weer grotendeels met sediment zijn opgevuld. In één van de kraters treffen we bovendien duintjes aan.

Duintjes in een grote krater op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Ook zijn op de foto’s kraters te ontdekken die het materiaal dat uit de krater kwam zetten, netjes rond zich heen hebben liggen. Dat materiaal vormt een rand rondom de krater die minder gevoelig is voor erosie en dus langzamer erodeert dan de omgeving.

Een krater met een randje materiaal eromheen. Foto: ESA / DLR / FU Berlin.

Dankzij de details op de foto’s krijgen we een prachtig beeld van een veelbewogen gebied. “De complexiteit en diversiteit van sommige gebieden in dit winterwonderland zou het de Kerstman ongetwijfeld lastig maken om een plekje te vinden om veilig te landen,” schrijft ESA in het bijbehorende persbericht. “Maar beelden zoals deze geven planetaire geologen weer een nieuw en fascinerend gebied op Mars om te bestuderen.”

Kraters op Mars. Foto: ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

De foto’s van ietsje dichterbij bekijken? U vindt ze hier in een hoger resolutie!

Bronmateriaal

"Charitum Montes: a cratered winter wonderland" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd