Eindhovense voetbalrobots doen dutje op het veld en winnen

voetbalrobot

De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben de finale van de ‘Portuguese Open’ met 2-1 gewonnen. Vanzelfsprekend was dat niet: verschillende Eindhovense robots konden het namelijk tijdens de wedstrijd niet wakker houden.

Vermoeiend. Zo zouden de voetbalrobots van de TU Eindhoven de finale van de Portuguese Open wellicht beschrijven. De robots speelden de voetbalwedstrijd in voorbereiding op het WK en als één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat de robots – en hun menselijke begeleiders – nog een hoop werk te verzetten hebben.

Eerste helft
In aanloop naar de finale ging alles prima. De robots scoorden vrij gemakkelijk en kwamen in de finale tegenover het Portugese CAMBADA te staan. Omdat het wifi-netwerk van de robots in eerste instantie niet werkte, begon de finale twintig minuten later dan gepland. Voor de wedstrijd begon, hadden de robots daardoor al twintig minuten van hun kostbare batterijtijd verbruikt. Een aantal robots begon tegen het einde van de eerste helft uit te vallen. Ondanks dat een deel van de robots het einde van de eerste helft slapend doorbracht, wisten de Eindhovenaren hun voorsprong (0-1) vast te houden.

Het doel

De RoboCup heeft een duidelijk doel voor ogen: tegen 2050 moeten robots zo goed kunnen voetballen dat ze de menselijke wereldkampioen voetbal van dat moment kunnen verslaan.

Tweede helft
In de rust werden de robots snel opgeladen, maar helemaal vol raakte hun batterij niet meer. Tegen het einde van de tweede helft vielen de robots dan ook één voor één uit. Iets wat de Eindhovenaren zich met een stand van 0-2 niet konden permitteren. Dat bleek ook wel toen de Portugezen hun eerste goal maakten en het dus 1-2 werd. Terwijl een deel van het Eindhovense team in een diepe slaap was beland, creëerden de Portugezen kansen. Gelukkig voor de Eindhovenaren wist de tegenstander die niet te benutten en bleef het 1-2, waardoor het Nederlandse team er toch met de winst vandoor ging.

45 doelpunten
De Eindhovenaren houden vanzelfsprekend gemengde gevoelens over aan de Portuguese Open. Zeker nu het WK in Brazilië voor de deur staat. “Dat met die batterijen moet op het WK in Brazilië anders,” vindt student en coach Robin Soetens. Hoewel hij daar een goed punt heeft, hoeven de Eindhovense robots zich overall niet te schamen voor hun Portuguese Open. Ze maakten maar liefst 45 doelpunten en kregen er slechts drie tegen. Niet slecht. Zeker niet als u bedenkt dat dit de eerste krachtmeting was die de robots sinds het vorige WK – waarop de robots tweede werden – aangingen.

Autonoom
De robots van de TU Eindhoven komen in de Middle Size League uit. Ze voetballen volledig autonoom. In 2012 pakte de TU Eindhoven de wereldbeker. In 2013 moesten ze lijdzaam toezien hoe een Chinees team hun titel overnam. Dit jaar gaan de Eindhovenaren weer voor de winst. En daarom is er de afgelopen maanden hard aan de robots gesleuteld. Zo kunnen de robots de bal nog beter passen en aannemen. Ook zijn ze preciezer met lobballen en zijn de robots strategischer dan ooit. “Wanneer ze aan de bal zijn, twijfelen onze robots minder lang over wat ze gaan doen. We laten de robots verder vooruit denken, waardoor ze zekerder zijn van hun keuzes. Dat geeft de tegenstander minder tijd om de bal af te pakken.”

Ook moesten de studenten hun robots voorbereiden op de door de centrale RoboCup-organisatie aangescherpte regels. Zo mogen teamcoaches op dode spelmomenten visuele aanwijzingen geven aan robots (bijvoorbeeld met bordjes). En ook mogen de dribbels niet alnger zijn dan drie meter en moet aan elke doelpoging een balaanname voorafgaan op de helft van de tegenstander.

Bronmateriaal

"Tech United wint ‘Portuguese Open’, ondanks uitvallende spelers" - TUE.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Tech United Eindhoven.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd