Efficiëntie kan energieverbruik met 70% verminderen

Wanneer de verandering van het klimaat en een tekort aan fossiele brandstoffen aan de orde komt, denkt iedereen gelijk aan duurzame energie. Maar er is meer mogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Als we allemaal efficiënter met onze energie om zouden gaan, daalt het energieverbruik wereldwijd met zeventig procent. En dat zonder dat we er iets voor hoeven op te geven.

De onderzoekers analyseerden gebouwen, voertuigen en fabrieken om te achterhalen wat beter kon. Ze ontdekten dat enkele eenvoudige veranderingen al genoeg zijn om het energieverbruik flink terug te schroeven. Enkele suggesties: de deksels op de pannen doen tijdens het koken, de temperatuur van de vaat- en wasmachine verlagen en zowel ramen als muren beter isoleren. Ook auto’s moeten hun steentje bijdragen en zijn een stuk zuiniger als ze maximaal 300 kilo wegen.

Besparen
Door dergelijke veranderingen door te voeren, besparen mensen sterk. Gemiddeld kunnen ze zo hun energieverbruik met 73 procent terugschroeven.

Antwoord
“Wij denken dat het heel onwaarschijnlijk is dat we een goed antwoord op de dreiging van het broeikaseffect vinden door alleen naar de kant van de aanbieder te kijken,” stelt onderzoeker Julian Allwood. “Maar als we ook onze vraag naar energie kunnen verminderen, dan zien de opties er een stuk realistischer uit.”

WIST U DAT…

…ons enthousiasme voor zonne-energie ons duur kan komen te staan?

Sommige suggesties zijn vrij snel en gemakkelijk door te voeren. Maar er zijn er ook bij die wat meer tijd nodig hebben. Experts benadrukken bovendien dat materialen alleen niet genoeg zijn. Mensen moeten ook anders gaan denken. Toch zien wetenschappers wel brood in de methode van Allwood. “Het energiebeleid moet worden verbreed door niet alleen te kijken naar hoe het verstrekt wordt, maar ook het energieverbruik erbij te betrekken,” stelt expert Nick Eyre.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd