Eerste landelijke fijnstofmeting geeft crowdscience een flinke boost

ispex2

Crowdscience is hipper dan ooit! Het tijdperk dat we alleen onze computers konden inzetten om te helpen met de zoektocht naar buitenaards leven of exoplaneten is voorbij. Vandaag leverden duizenden Nederlanders een echte bijdrage door mee te werken aan een nationale fijnstofmeting.

Ruim 9.000 Nederlanders ontvingen een iSPEX-opzetstukje voor hun iPhone. Een deelnemer prikt dit opzetstukje in zijn telefoon, waarna de iPhone verandert in een wetenschappelijk instrument om stof in onze atmosfeer te meten. De meting werkt vrij makkelijk: richt de camera naar een helder stuk hemel en maak een kiekje. Alle metingen worden centraal verwerkt, waarna er een fijnstofkaart van Nederland wordt gemaakt.

Niet probleemloos
Vandaag was de eerste meetdag. Er zullen er nog meerdere volgen. Natuurlijk verliep de dag niet zonder problemen. De livekaart van iSPEX vloog er regelmatig uit door technische problemen, terwijl deelnemers soms geen metingen konden verrichten. Daarnaast laat de kaart zo’n grillig patroon zien, dat het maar de vraag is of onderzoekers wel iets kunnen met de gegevens. Eén van de hoofddoelen van iSPEX is dan ook antwoord geven op de vraag: ‘Hoe nauwkeurig zijn dit soort massametingen?’

De fijnstofkaart om 18:20 uur na 5.177 metingen.
De fijnstofkaart om 18:20 uur na 5.177 metingen.

De volgende meetdag zal over enkele maanden zijn. “Wij realiseren ons dat deze eerste meetdag voor een deel van Nederland in de vakantieperiode valt”, zegt Esben Zeegers van iSPEX. “Maar nu we eindelijk mooi weer krijgen, konden wij deze kans niet laten schieten. Wij zullen bij mooi weer in september de tweede nationale iSPEX-meetdag organiseren, zodat alle vakantiegangers en scholen volop mee kunnen doen.”

Fijnstof
Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. In de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer worden tot fijnstof gerekend. Inademing van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaakziekten merken dat chronische blootstelling aan fijnstof hun symptomen verergert. Fijnstof wordt uitgestoten door het verkeer, de industrie, veebedrijven, elektriciteitcentrales en woningen (bijv. door een open haard of houtkachel).

Bronmateriaal

iSPEX, Twitter & archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd