Eerste dubbele beentransplantatie uitgevoerd

Spaanse artsen hebben de primeur: ze transplanteerden twee benen. Een complexe operatie.

In totaal hielden vijftig artsen zich met de transplantatie bezig. Ze gaven een onbekende man – die zijn benen verloor tijdens een auto-ongeluk – de benen van een donor.

Complex
En dat klinkt eenvoudiger dan het is, zo legt arts Nadey Hakim uit. “Alle zenuwen worden onder een microscoop met elkaar verbonden. Je trekt ze samen en hoopt dat ze in de goede richting groeien.” En dat is complex. De bloedvaten en zenuwen in de benen zijn namelijk zeer lang.

WIST U DAT…

…de Spanjaarden vorig jaar ook al een volledige gezichtstransplantatie uitvoerden?

Zondag
De patiënt die de benen ontving, kwam niet in aanmerking voor protheses, omdat er te weinig weefsel was waar deze protheses aan bevestigd konden worden. Transplanteren was de enige optie. De operatie vond zondag plaats.

Jaar
Naar verwachting duurt het zeker een jaar voordat de man in beide benen weer volledig gevoel heeft. Maar de artsen zijn optimistisch: de man moet binnen enkele weken zijn knieën kunnen bewegen en binnen een maand of zeven weer kunnen lopen.

Of de operatie echt een succes is geweest, is nog onduidelijk. De artsen kunnen dat pas over een maand met zekerheid zeggen. De patiënt maakt het op dit moment goed en krijgt therapie en medicijnen om te voorkomen dat de benen door het immuunsysteem worden afgestoten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd