Eerste close-up beelden van asteroïde die langs de aarde scheerde

  radarbeelden

  NASA heeft de eerste close-upbeelden van asteroïde 2012 DA14 vrijgegeven. Het gaat om radarbeelden die ons onder meer kunnen vertellen dat de asteroïde zo’n 40 meter lang is.

  De beelden werden in de nacht van 15 op 16 februari door de Deep Space Network-schotelantenne in Goldstone gemaakt. Op dat moment bewoog de asteroïde zich alweer van de aarde vandaan. De afstand tussen de asteroïde en de schotelantenne is op dat moment zo’n 120.000 tot 314.000 kilometer.

  De antenne in Goldstone volgde 2012 DA14 gedurende ongeveer acht uur. Op de beelden is goed te zien hoe de asteroïde in die periode één keer roteert. De beelden wijzen er tevens op dat 2012 DA14 een lange as heeft die zo’n 40 meter lang is.

  De radarbeelden zijn een waardevolle toevoeging voor wetenschappers. Ze zijn namelijk zeer geschikt voor het bepalen van de grootte en vorm van de asteroïde. Ook kunnen onderzoekers op basis van deze beelden soms meer vertellen over het oppervlak van de asteroïde. Bovendien kunnen de beelden ons helpen om een nog nauwkeuriger beeld van de baan van de asteroïde te krijgen. En daarmee kan weer gedetailleerder worden vastgesteld wanneer de asteroïde opnieuw dicht langs de aarde zal scheren.

  Bronmateriaal

  "NASA Releases Radar Movie of Asteroid 2012 DA14" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd