Eenzaamheid is net zo ongezond als obesitas

eenzaam

Wil je héél oud worden? Dan is het goed om voldoende te bewegen, regelmatig een dokter te bezoeken en gezond te eten. Maar er is nog iets: deel je leven met mensen. Eenzaamheid en sociale isolatie verkorten het leven.

“Het effect van eenzaamheid is vergelijkbaar met obesitas”, vertelt hoofdonderzoeker Julianne Holt-Lunstad. “Obesitas wordt door de gezondheidszorg heel serieus genomen, maar dit geldt in mindere mate voor hoe eenzaam iemand is.”

Het is echter lastig om eenzame mensen te spotten. Iemand die aan obesitas lijdt, kun je vrij makkelijk aanwijzen. Maar dit geldt niet voor iemand die eenzaam is of in een sociaal isolement leeft. Een jonge vrouw van 29 jaar – die midden in de maatschappij staat – kan zich eenzaam voelen, ook al heeft zij aardige collega’s, een grote vriendinnengroep en een vaste relatie. Daarnaast zijn er ook mensen die geïsoleerd leven, maar zich daar prettig bij voelen. Bij beide groepen is overigens sprake van een negatief gevolg voor de levensduur.

Negatieve invloed op levensduur
Verrassend genoeg is de invloed op de levensduur groter bij jonge mensen. Is iemand jonger dan 65 jaar en voelt diegene zich eenzaam of leeft hij in een sociaal isolement, dan is er een grotere kans dat hij jong sterft. “We verwachten dat meer mensen in de toekomst zich eenzaam gaan voelen – of in een sociaal isolement leven – en dit probleem wordt dus alleen maar groter”, concludeert co-auteur Tim Smith.

Mediteren

Voel jij je eenzaam? Probeer eens te mediteren! Dit schijnt te helpen tegen eenzaamheid.

Miljoenen eenzame Nederlanders
Volgens onderzoek van TNS/Nipo in 2013 voelt ongeveer 30% van de Nederlandse volwassenen zich wel eens eenzaam. Zeven tot zeventien procent van de volwassenen voelt zich zeer eenzaam. Dit percentage neemt toe naarmate mensen ouder worden. Dit zijn schokkende cijfers, want dit betekent dat er 243.000 zeer eenzame Nederlanders zijn in de leeftijd van 19 tot 34 jaar.

Psycholoog
Voel jij je eenzaam, ondanks je drukke sociale leven? Dan is het goed om een psycholoog op te zoeken. “Des te positiever wij ons voelen, des te beter functioneren we”, zegt Smith. ” Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd