Een kwestie van tijd: de volgende zware aardbeving

 GEOLOGIE  Een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami die ongeveer net zoveel mensenlevens eist als de tsunami die in 2004 genadeloos toesloeg. Die situatie kan zich binnenkort wel eens voordoen op Sumatra en de stad Padang in puin leggen. Dat voorspelden onderzoekers gisteren.

De onderzoeksgroep wordt geleid door John McCloskey, de man die in 2005 met bijna griezelige nauwkeurigheid een aardbeving op Sumatra voorspelde. De onderzoekers baseren hun huidige voorspelling op de niet aflatende spanning die zich in de Sunda Trench steeds verder opbouwt. Sunda Trench is een aardbevingszone die parallel loopt aan de westelijke kust van Sumatra. Volgens de onderzoekers is een ontlading van die spanning slechts een kwestie van tijd.

“De dreiging van een grote aardbeving met een kracht van 8,5 op de schaal van richter en een tsunami is onverminderd,” zo schrijven de onderzoekers. “Het is mogelijk dat er in dat geval net zoveel mensen omkomen als in de tsunami van 2004.” Wanneer de aardbeving plaats gaat vinden, melden de onderzoekers niet, maar ze maken zich wel ernstig zorgen om Padang, de stad ligt dichtbij de aardbevingszone en telt 850.000 inwoners.

In 2004 liet de Synda Trench ook van zich horen toen de Australische plaat onder de Euraziatische plaat dook en een aardbeving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter veroorzaakte. Een tsunami volgde en meer dan 220.000 mensen kwamen om.

McCloskey voorspelde in 2005 een aardbeving met een kracht van 8,5 op de schaal van Richter. De aardbeving zou langs dezelfde breuk als in 2004 plaatsvinden. Die voorspelling kwam binnen twee weken uit. De aardbeving had een kracht van 8,6 op de schaal van Richter en veroorzaakte drie meter hoge golven nabij de Simeulue eilanden (Indonesië).

De onderzoeksgroep doet een beroep op de Indonesische autoriteiten en vraagt deze om door te gaan met de bouw van huizen die ‘aardbevingproof’ zijn. Met name de stad Padang heeft prioriteit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd