59-jarige Britse vrouw krijgt IVF-behandeling

 GEZONDHEID  Mogen vrouwen reageerbuisbevruchting krijgen na de leeftijd van vijftig jaar? Sinds deze week staat een Britse privékliniek het toe, nadat steeds meer 50+-ers naar buitenlandse klinieken reisden om een IVF-behandeling te krijgen. Een 59-jarige Britse vrouw is nu de oudste vrouw die legaal een IVF-behandeling in eigen land ontvangt.

Susan Tollefsen kreeg op haar 57ste haar eerste kind Freya (op de foto rechts is ze nog zwanger van Freya). In oktober wordt de gepensioneerde lerares 60 jaar. “Ik zit vol leven en ben zeer gezond voor een 60-jarige, dat ik niet denk dat ik gevaar loop”, zegt ze in een interview met de Britse krant Daily Mail.

Twee jaar geleden reisde Tollefsen naar Rusland om daar een IVF-behandeling te ondergaan. De Britse wet raadt priveklinieken af om IVF-behandelingen uit te voeren als vrouwen ouder dan veertig jaar zijn. Britse privéklinieken behandelen over het algemeen geen vrouwen boven de vijftig jaar. Deze week heeft de privékliniek London Women’s Clinic haar beleid aangepast. Met deze wijziging lijkt het zogenaamde ‘vruchtbaarheidstoerisme’ voorbij.

Tegenstanders vinden dat de Britse wet een maximumleeftijd moet voorschrijven als het gaat om IVF-behandeling. Momenteel biedt de wet enkel een vage leidraad.

Maar voordat het zo ver is volgt er waarschijnlijk eerst een stortvloed aan aanmeldingen bij de privékliniek in Londen. Al enkele 50+-ers hebben zich aangemeld en krijgen IVF-behandeling, waaronder Tollefsen en een onbekende 57-jarige vrouw. Voordat er een maximumleeftijd in de wet wordt geplaatst, hebben deze vrouwen allang hun geliefde embryo binnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd