Duitsland bedankt! Winkans Oranje stijgt na afranseling

voetbal

Met behulp van maar liefst zeven doelpunten schoven de Duitsers gisterenavond Brazilië uit het wereldkampioenschap. En nu de gedoodverfde favoriet eruit is, is de kans dat Oranje de wereldbeker pakt, ietsje gestegen.

Gisterenavond om 22.00 uur Nederlandse tijd was alles nog bloemengeur en maneschijn voor Brazilië. Maar binnen een half uur was alles anders: de doelpunten vlogen de Brazilianen om de oren: hun doelman had tussentijds amper tijd de bal uit het net te halen. Geschokte Braziliaanse gezichten op de tribune. Maar ook wetenschappers aan de Technische Universiteit van Berlijn zullen even gefronst hebben. Hun speciaal voor het WK ontwikkelde simulator die alle uitslagen voorspelt, had deze wedstrijd heel anders voor zich gezien. De kans dat de Brazilianen die Mannschaft op het vliegveld zouden zetten, was 63 procent en de kans dat Brazilië vervolgens de wereldbeker zou pakken, werd geschat op 41 procent. Kortom: in de ogen van de simulator was Brazilië de gedoodverfde favoriet.

De simulator

De Berlijnse simulator haalt gegevens uit onder meer de FIFA-ranglijst en houdt rekening met andere factoren zoals de marktwaarde van spelers, thuisvoordeel en eerder behaalde resultaten van de nationale elftallen. Met al die gegevens op zak, speelt de simulator het WK vervolgens 10.000 keer virtueel. Het systeem berekent dan hoe vaak een ploeg bepaalde wedstrijden op basis van de verschillende variabelen weet te winnen. En daar rollen dan weer percentages uit die aangeven hoe groot de kans is dat landen de nog resterende wedstrijden in het toernooi winnen.

Het liep dus even anders. Brazilië ligt eruit. En met die wetenschap kon de simulator nieuwe berekeningen uitvoeren. En dat leidt tot nieuwe statistieken. Nu er een kandidaat uit is, stijgen de kansen op winst voor alle resterende partijen. En omdat een gedoodverfde favoriet het toernooi verlaten heeft, veranderen de percentages sterk. De stijging is het grootst voor het gisterenavond ongenadig spelende Duitsland: de kans dat de Duitsers de finale winnen is gestegen van 20 naar maar liefst 54(!) procent. Daarmee zijn ze de nieuwe gedoodverfde favoriet. Argentinië heeft 34 procent kans om de wereldbeker te pakken (gisterenavond om 22.00 uur was dat nog 28 procent). De kans dat Nederland de wereldbeker pakt, is gestegen van tien naar twaalf procent. En daarmee is Nederland momenteel de absolute underdog in het toernooi.

Wellicht kunnen we daar vanavond wat aan doen. Maar dan zal er wel flink gewonnen moeten worden van Argentinië. De simulator sluit het niet uit, maar acht de kans dat Argentinië wint, groter: Nederland zou slechts 35 procent kans hebben om te winnen. Daarmee zijn onze kansen ruwweg vergelijkbaar met de kansen die Duitsland gisteren had: volgens de simulator hadden de Duitsers 37 procent kans om de Brazilianen te verslaan. Het werd uiteindelijk 100 procent vernedering. Wellicht kunnen we dat statistische trucje vanavond herhalen.

Het aantal tweets per seconde tijdens de wedstrijd tussen Brazilië en Duitsland.
Het aantal tweets per seconde tijdens de wedstrijd tussen Brazilië en Duitsland.

Bronmateriaal

"World Cup Simulator"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kees de Vos (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd