Drinkende hond speelt met zwaartekracht

Nieuw onderzoek toont aan dat honden net als katten met de zwaartekracht spelen om vloeistoffen binnen te krijgen.

Wanneer katten drinken, doen ze dat heel voorzichtig. Het topje van hun tong raakt het wateroppervlak aan en wordt dan weer opgetrokken. Het resultaat: een kolom met water die de kat in één hap in zijn mond kan nemen. Dat bleek onlangs uit onderzoek (bekijk hier de prachtige beelden).

Rommel
Nieuw onderzoek laat zien dat ook honden zo’n soort trucje gebruiken. Ze zijn eveneens in staat om vloeistoffen in de lucht te tillen alvorens ze naar binnen te werken. Wel onderscheidt de hond zich op één punt van de kat. “Honden maken meer rommel,” legt onderzoeker Alfred Crompton uit.

WIST U DAT…

…vrouwelijke honden zich minder snel laten bedotten?

Tong
“In tegenstelling tot katten die de top van hun tong op het wateroppervlak plaatsen, penetreren de honden het oppervlak en verspreiden ze zo de vloeistof alvorens ze hun tong terugtrekken.” De onderzoekers baseren hun conclusie op videobeelden van drinkende honden.

Schepje
Honden krullen hun tong op en vormen zo met hun tong een schepje. Een deel van het water wordt met dat schepje omhoog getild. Wetenschappers dachten altijd dat dat de manier was waarop honden het meeste water binnenkregen. Maar dit onderzoek toont aan dat de dieren ook veel water binnen krijgen doordat middels zo’n waterkolom veel water aan het oppervlak van de tong blijft kleven.

En dat is nieuw. Vorig jaar werd er nog onderzoek gedaan naar het drinkgedrag van katten en honden. Toen concludeerden wetenschappers nog dat honden het vooral van het ‘schepje’ moesten hebben.

Bovenstaande foto is gemaakt door Brian Smith (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd