Hiermee gaat NASA de ruimte verkennen

De glorietijd van de spaceshuttle zit er bijna op. Een nieuw vaartuig is echter al in de maak, zo werd gisteren duidelijk: de MPCV.

In juli wordt de aller-aller-allerlaatste spaceshuttle gelanceerd. Het einde van een tijdperk. Private bedrijven zullen een groot deel van de ruimtevaart overnemen. Om NASA nog enig bestaansrecht te geven, moest de ruimtevaartorganisatie met een goed alternatief voor de spaceshuttle komen. Gisterenavond was het zover. De ruimtevaartorganisatie maakte bekend waarmee deze de komende jaren de ‘final frontiers’ wil gaan opzoeken.

MPCV
Het is de MPCV geworden, oftewel het Multi-Purpose Crew Vehicle (zie ook de afbeelding hierboven). Helemaal nieuw is het ruimtevaartuig niet. Het ontwerp ervan is namelijk sterk gebaseerd op dat van het Orion Crew Exploration Vehicle. Deze module zou deel uit gaan maken van het Project Constellation, maar nu dat is gecancelled, krijgt de Orion een nieuwe kans en wel als inspiratiebron voor een nieuw ruimtevaartuig (dat overigens naar verwachting veel gemeen zal hebben met Orion).

WIST U DAT…

…NASA misschien gaat varen..op Titan?

Veelzijdig
Het is een slimme keuze van NASA om een MPCV te ontwikkelen. De schetsen zijn er en het voorbereidende werk is al gedaan, dus er kan nu snel gehandeld worden. Het vaartuig zou al in 2016 in gebruik genomen kunnen worden. Daarnaast is het – zoals de naam al doet vermoeden – een vaartuig dat voor vele doelen gebruikt kan worden. Astronauten kunnen er ver de ruimte mee in, maar een retourtje ISS is ook zeker geen probleem.

Veiliger
De MPCV lijkt een waardige opvolger voor de spaceshuttle. Lancering en landing zouden met dit ruimtevaartuig zo’n tien keer veiliger zijn. En de MPCV biedt ruimte aan vier astronauten tijdens missies die maximaal 21 dagen duren.

Het lijkt erop dat NASA eindelijk weer de touwtjes in handen heeft. Een nieuw ruimtevaartuig is in de maak en dat betekent dat er ook weer concrete plannen kunnen worden gesmeed voor nieuwe missies.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd