Draai je hélemaal door thuis? Dan kun je astronauten nu om hulp en tips vragen!

Zij weten als geen ander hoe het is om een kleine ruimte te leven en echt geen kant op te kunnen.

Natuurlijk zijn we allemaal doordrongen van het belang van de social distancing-maatregelen. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd even gemakkelijk is. Sommigen voelen zich ronduit eenzaam. Anderen snakken – omringd door kinderen en een thuiswerkende partner – misschien juist naar wat rust. En weer anderen voelen de muren na een week al op zich afkomen. Voor al die mensen heeft de Europese ruimtevaartorganisatie nu goed nieuws. Niemand minder dan André Kuipers en collega-astronauten staan morgenavond namelijk klaar met tips en ideeën om het leven in isolatie wat gemakkelijker te maken. Ook is het mogelijk om vragen in te sturen, die zij morgenmiddag en -avond online beantwoorden.

Astronauten weten als geen ander hoe het is om in isolatie te leven. Voor ze de ruimte ingaan, brengen ze vaak al enkele weken in quarantaine door, daarna worden ze in een klein ruimtetuig gestopt en gelanceerd, om vervolgens maanden op rij met slechts enkele collega’s door te brengen in een ruimtestation dat honderden kilometers van het aardoppervlak verwijderd is. Even een luchtje scheppen zit er niet in. Een knuffel van een geliefde ook niet. Hoe is dat? En hoe sla je je daar doorheen? En wat kunnen wij – nu velen van ons ook aan huis gekluisterd zijn – daarvan leren? Astronaut André Kuipers vertelt er morgen – samen met collega’s – alles over. De uitzending – te zien via ESA WebTV en ESA YouTube – start om 16.00 uur en is in vijf segmenten verdeeld. Het eerste segment duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is in het Nederlands. Daarna worden ook in Duits, Italiaans, Frans en Engels tips gegeven en vragen beantwoord.

“De wereld is tot een historische stilstand gekomen,” aldus de organisatie van het online evenement. “Grenzen sluiten en miljoenen mensen zitten in quarantaine vanwege de verspreiding van COVID-19. Terwijl we deze strijd strijden en de onzichtbare vijand verslaan, zijn solidariteit en wederzijdse aanmoediging belangrijker dan ooit. Wij willen een boodschap van eenheid en hoop uitzenden, de krachten bundelen en mensen, en met name onze kinderen jongeren, vertrouwen geven in onze intelligentie, onze wetenschap, onszelf en de plek waar we wonen. Astronauten leren tijdens hun training en missies om te gaan met lange perioden van isolatie en stress, terwijl ze ondertussen ook nog veeleisende doelen nastreven. Het is zwaar werk en het overwinnen van deze uitdagingen is geen sprint, maar een marathon. In een tijd van grote onzekerheid nodigen we je uit om samen met astronauten en speciale gasten te praten over hun ervaringen en technieken als het gaat om het leven een beperkte ruimte, het vertrouwen van deskundigen en samenwerken als een echt team.” Nieuwsgierig geworden? Schakel dan morgenmiddag even in. En schroom niet om je vragen of opmerkingen te delen. Dat kan via Twitter, Instagram en Facebook, met de hashtag #SpaceConnectsUs.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd