Doodsoorzaak no. 1: chronische ziektes

  Chronische, niet-besmettelijke ziektes als hartziektes, kanker en diabetes zijn wereldwijd doodsoorzaak numero 1, zo blijkt uit een rapport van de WHO.

  Deze chronische ziektes kostten in 2008 nog aan 36 miljoen mensen het leven. De meeste slachtoffers – maar liefst tachtig procent – werden gemaakt onder mensen met een laag of gemiddeld inkomen.

  Ramp
  Volgens het rapport vormen de ziekten een grotere bedreiging dan infectieziekten als malaria, tbc en HIV. Hoofd van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), Margaret Chan, spreekt van een ‘ramp’.

  WIST U DAT…

  …diabetes type 1 mogelijk te genezen is?

  Economie
  “De toename van chronische, niet-besmettelijke ziektes, vormt een enorme uitdaging,” zo stelt ze. “Voor sommige landen is het echt geen overdrijving om te stellen dat de situatie een dreigende ramp is: een ramp voor de gezondheid, voor de samenleving en voor vrijwel alle nationale economieën.” De ziektes zorgen ervoor dat het nationaal inkomen terugloopt en steeds meer gezinnen in armoede moeten leven.

  De WHO benadrukt dat de chronische ziektes als diabetes en kanker vaak relatief eenvoudig te voorkomen zijn. Een gezonder dieet zou bijvoorbeeld al een wereld van verschil kunnen maken. Ook op het gebied van roken valt nog veel te doen: sigaretten zijn een belangrijke veroorzaker van de ziekten die hierboven genoemd staan.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd