Dolfijnen noemen elkaar mogelijk bij naam

Wetenschappers hebben ontdekt dat dolfijnen de geluiden die anderen gebruiken om zichzelf te beschrijven, herhalen.

Dolfijnen maken specifieke geluiden om anderen te laten weten wie ze zijn. Die geluiden zijn dus eigenlijk vergelijkbaar met de naam die wij mensen hebben. Nu wijst onderzoek erop dat dolfijnen die geluiden – die een ander definiëren – gebruiken om elkaar aan te roepen.

WIST U DAT…

…dolfijnen net als u praten?

Kopie
De dieren kopiëren het geluid en vragen daarmee de aandacht van de ander. De onderzoekers troffen het gedrag aan onder tien dolfijnen. Het is volgens de wetenschappers niet zo dat de dieren elkaar gewoon imiteren: de dolfijnen die een ander ‘bij naam noemden’ startten het geluid op een iets hogere frequentie of hielden het geluid korter aan.

Groepen
Het gedrag werd enkel aangetroffen in groepen dolfijnen die bestonden uit een moeder en een jong en volwassen dolfijnen die veel met elkaar optrokken. Om er zeker van te zijn dat de dieren elkaar bij naam noemen, is nader onderzoek nodig. Zo moet nog worden vastgesteld of de aangeroepen dolfijn ook echt reageert op de naam.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten tijdens een conferentie van de Association for the Study of Animal Behaviour.

Bronmateriaal

"Dolphins call each other by name" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door DocklandsTony (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd