Meteoriet trakteerde aarde op goud

Meteorieten zouden onze planeet van goud hebben voorzien. Nieuw bewijs staaft die theorie op overtuigende wijze.

De aardmantel en -korst bevatten tal van prachtige metalen zoals bijvoorbeeld goud. Maar in theorie zouden deze er helemaal niet moeten zijn. Deze metalen zouden in een nog niet helemaal gestolde aarde linea recta naar de kern zijn gezonken.

Verklaring
Hoe kunnen we dan verklaren dat deze metalen toch voorkomen? Wetenschappers vermoeden dat meteorieten de planeet tijdens één groot bombardement van goud hebben voorzien. Voor het eerst kunnen ze die theorie nu ook bewijzen. “We hebben nu de kans om te laten zien dat dit bombardement plaatsvond,” stelt onderzoeker Matthias Wilbold.

WIST U DAT…

…ook uit simulaties blijkt dat ons goud uit de lucht kwam vallen?

Onderzoek
De onderzoekers verzamelden gesteenten op Groenland. Deze gesteenten waren tijdens een vulkaanuitbarsting die 3,8 miljard jaar geleden plaatsvond aan het oppervlak gekomen. Maar het reservoir waar de gesteenten uit kwamen, vormde zich al 4,3 miljard jaar geleden. Wetenschappers vermoedden dat de meteorieten de aarde daarvoor al van goud voorzagen.

De gesteenten onderschrijven dat, zo is in het blad Nature te lezen. Ze bevatten namelijk isotopen van wolfraam, maar de verhoudingen zijn anders dan die van moderne aardse gesteenten en ook anders dan die van meteorieten. De onderzoekers stellen dat die vreemde verhouding enkel te verklaren is door het overbekende bombardement dat onze planeet ook van al die mooie metalen voorzag. Daarmee is bewezen dat de meteorietinslagen plaats hebben gevonden.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Meteorites Brought Gold to Earth" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bullion Vault (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd