Het hemellichaam dat dit weekend langs de aarde scheerde, was waarschijnlijk een dode komeet en heeft op radarbeelden een bijzonder uiterlijk.
Dat meldt NASA. Op 31 oktober – jawel, Halloween – scheerde ‘de schedel’ op ongeveer 486.000 kilometer afstand langs onze planeet.
Dode komeet
Het hemellichaam is ongeveer 600 meter breed en doet er ongeveer vijf uur over om een rondje rond zijn as te maken. Hoogstwaarschijnlijk gaat het niet om een planetoïde, maar om een dode komeet. “We ontdekten dat het object ongeveer zes procent van het licht dat het van de zon ontvangt, reflecteert,” vertelt onderzoeker Vishnu Reddy. “Dat is vergelijkbaar met nat asfalt en hoewel wij hier op aarde dat best donker vinden, is het helderder dan de gemiddelde komeet die slechts drie tot vijf procent van het licht reflecteert. Dat suggereert dat het object van oorsprong een komeet is, maar aangezien er geen coma (atmosfeer, red.) aanwezig is, luidt de conclusie dat het een dode komeet is.”
Luguber
Op radarbeelden doet de komeet qua uiterlijk denken aan een schedel. En daarmee is het een vrij luguber verhaal: een dode komeet die op radarbeelden lijkt op een schedel die op de dag waarop velen Halloween vieren langs de aarde scheert.
De komeet – die de naam 2015 TB145 draagt – werd op 10 oktober ontdekt. Pas in 2018 zal de komeet opnieuw langs de aarde scheren, dan op zo’n 38 miljoen kilometer afstand.