George Boole: wie was hij en wat deed hij?

Heb je een computer? Of een iPad? Of een smartphone? Dan moet je de briljante wiskundige George Boole dankbaar zijn!

Wie was hij?
George Boole werd in 1815 geboren. Zijn vader was een schoenmaker, zijn moeder een kamenierster. George werd leraar en stortte zich op de wiskunde.

Wat deed hij?
Boole erkende dat het menselijk brein zijn grenzen heeft als het gaat om de hoeveelheid informatie die het kan behappen. Hij bedacht daarop dat het brein tot meer in staat zou zijn als complexe gedachten werden omgezet in simpele vergelijkingen. Boole was de uitvinder van de zogenoemde Booleaanse logica, een wiskundige theorie waarin alle variabelen of ‘waar’ of ‘onwaar’ of ‘aan’ of ‘uit’ zijn. Eeuwenlang waren onder meer filosofen op zoek geweest naar een manier om wiskunde te gebruiken om gedachten weer te geven. En nu had Boole zo’n manier gevonden.

“Pas zeventig jaar later zagen mensen in dat het werk van Boole baanbrekend was”

En welke gevolgen had dat?
In eerste instantie werd het werk van Boole nog niet herkend als zijnde baanbrekend. Dat kwam pas zo’n zeventig jaar later. Toen zagen onderzoekers in dat de binaire karakters ja/nee of 1/2 uit de Booleaanse logica gebruikt konden worden om het ontwerp van elektromagnetische relaissystemen te optimaliseren. In eerste instantie zorgde het werk van Boole ervoor dat schakelverbindingen in telefooncentrales vereenvoudigd werden. Maar dat was slechts het begin. De relaissystemen werden opgevolgd door transistoren en uiteindelijk micro-chips. En zo beïnvloedt het werk van Boole het leven van alledag in 2015: computers, elektronische circuits, sensoren: stuk voor stuk bouwen ze op de wiskundige theorieën van dit genie.

Hoe ging het verder met Boole?
Hij maakte zijn grote succes nooit mee en sterft op jonge leeftijd. In 1864 blaast hij op 49-jarige leeftijd zijn laatste adem uit. Een longontsteking wordt de wiskundige fataal. Hij liet een vrouw en
vijf dochters achter.

Vandaag staat de Google Doodle in het teken van George Boole. De zoekgigant viert zo dat het vandaag 200 jaar geleden is dat Boole geboren werd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd