Dit weekend: een maansverduistering!

We mogen dit weekend een gedeeltelijke maansverduistering verwachten. Zaterdag 10 december is het zover. Nu maar hopen op goed weer!

De maan komt aanstaande zaterdag om 16.26 uur op. Eigenlijk zou er een volle maan te zien moeten zijn, maar omdat de maan dan deels in de schaduw van de aarde staat, zien we maar een halve maan. Dat meldt Stichting De Koepel.

De maan komt vrij snel uit de schaduw van de aarde zetten. Rond 17.18 uur is weer gewoon een volle maan te zien. Toch is de situatie dan nog niet helemaal ‘normaal’. De maan is nog wel ietsje donkerder dan normaal. De aarde houdt namelijk ook na die tijd nog wat zonlicht tegen. Dat is vanaf de aarde slecht te zien, maar pas om 18.28 uur is de maan echt helemaal van de aardse schaduw verlost.

Omdat de verduistering slechts kort na de opkomst van de maan te zien is, moet u ervoor zorgen dat u vrij zicht hebt op de horizon. De deels verduisterde maan staat namelijk heel laag. En zelfs als de verduistering erop zit, bevindt deze zich nog laag aan de hemel. Zoek dus een plekje op waar bomen of gebouwen uw zicht op de horizon niet belemmeren. De maansverduistering is bij helder weer gewoon met het blote oog waar te nemen.

Bronmateriaal

"Maansverduistering op zaterdag 10 december" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matt North (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd