Dinosaurussen zouden jouw parfum wel kunnen waarderen

Volgens een Amerikaanse onderzoeker vielen dino’s waarschijnlijk voor dezelfde bloemengeuren als wij nu doen.

Bloemen trekken met hun heerlijke geuren allerlei insecten aan, om op die manier de voortplanting in gang te zetten. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de grove schets van dit idee zo’n honderd miljoen jaar geleden al in primitieve bloemen ontstond.

Wist je dat…

Dinosaurussen
Maar op deze bloemengeuren kwamen niet alleen maar insecten af. “Ik wed dat sommige dinosaurussen de geuren van deze vroege bloemen ook ontdekten,” zegt onderzoeker George Poinar. “Sterker nog, ik denk dat de bloemen deze gigantische reptielen zelfs aantrokken.” Uit de bevindingen blijkt dat de chemische stoffen op basis van de bloemen die vandaag de dag gebruikt worden voor parfums, al sinds het Krijt een opwindend effect heeft op insecten en andere dieren.

Bloemen
In de studie bestudeerden de onderzoekers verschillende soorten oerbloemen uit Birma. Je zult je misschien afvragen hoe hieruit de geur op te maken valt. “Je kunt geen geuren of de chemische componenten in fossiele bloemen analyseren, maar je kunt wel de weefsels die verantwoordelijk zijn voor de geuren vinden,” legt Poinar uit. En uit de studie blijkt dat een van deze weefsels qua structuur vergelijkbaar is met die van hun moderne afstammelingen. Dit betekent dat moderne en oerbloemen van dezelfde lijn een vergelijkbare odeur produceren.

Daarnaast blijkt dat de helmknoppen op gefossiliseerde acaciabloemen voornamelijk aantrekkelijk waren voor bijen. Tijdens de analyse vonden de onderzoekers zelfs nog een bij die tijdens zijn bezoek aan de meeldraden gefossiliseerd was. Tegenwoordig bezoeken honingbijen nog steeds acaciabloemen met hetzelfde type helmknop als in het verre verleden. “Het is duidelijk dat bloemen geuren produceerden om zichzelf aantrekkelijker te maken voor bestuivers, lang voordat mensen parfums begonnen te gebruiken om zichzelf aantrekkelijker te maken voor andere mensen,” besluit Poinar.

Bronmateriaal

"Those fragrances you enjoy? Dinosaurs liked them first" - Oregon State University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Oregon State University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd