Er zijn reeds talloze vogelsoorten verdwenen. En klimaatwinnaars? Die zijn er eigenlijk niet.
Het aantal verschillende vogelsoorten in de Mojavewoestijn is enorm teruggelopen. Zo komen 39 van de 135 vogelsoorten – zo’n 30 procent – die honderd jaar geleden in de woestijn woonden, op dit moment minder vaak voor of zijn minder wijd verspreid. De reden? Minder regenval als gevolg van klimaatverandering, schrijven de onderzoekers in het onderzoek.
Woestijn
De onderzoekers onderzochten 61 verschillende locaties in de Mojavewoestijn, een gebied dat groter is dan de gehele staat New York. Op de verschillende locaties blijkt dat gemiddeld 43 procent van de vogelsoorten verdwenen zijn – vergeleken met een eeuw geleden. “Woestijnen zijn een ruige omgeving,” zegt onderzoeker Kelly Iknayan. “En hoewel sommige soorten zich kunnen aanpassen aan deze extreme omstandigheden, zijn ook zij al op hun fysiologische grenzen. De Californische woestijnen hebben tot nu toe al behoorlijk wat uitdroging en opwarming van klimaatverandering achter de kiezen. En dit kan genoeg zijn om deze vogels over de rand te duwen. Het lijkt erop dat we een deel van het woestijnecosysteem kwijtraken.”
Uitdroging
Hoewel de teloorgang van de vogels over de gehele Mojavewoestijn voelbaar is, blijkt dat de plekken waar meer water beschikbaar is wat minder kwetsbaar zijn. Dit suggereert dat uitdroging een belangrijke factor is. De onderzoekers stellen daarom voor om extra waterbronnen te bouwen. Ook willen ze het pompen uit grondwater terugdringen, om te voorkomen dat woestijnbronnen uitgeput raken. Op lange termijn raden ze aan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de klimaatverandering tegen te gaan.
Het feit dat de Mojavewoestijn een beschermd nationaal park is, heeft helaas niet mogen baten. “Klimaatverandering heeft negatieve gevolgen, zelfs in onze grootste nationale parken en natuurgebieden,” stelt onderzoeker Steven Beissinger. Volgens de onderzoeker een les dat we echt de fossiele brandstoffen moeten terugdringen en over moeten stappen op groene energie.