Dinosaurus tien miljoen jaar ouder dan gedacht

In Tanzania werden in 2007 de restanten van een familielid van de dinosaurussen gevonden. Onderzoek wijst nu uit dat de betreffende dinosaurus zeker tien miljoen jaar ouder is dan de oudste dinosaurus ooit gevonden. Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: de dinosaurussen leefden eerder dan gedacht.

De gevonden dinosaurus is een asilisaurus kongwe. Het dier was ongeveer zo groot als een labrador en nauw verwant aan de dinosaurus. De asilisaurus kongwe leefde zo’n 243 miljoen jaar geleden.

De gevonden dinosaurus was een silesaurus en heeft dezelfde voorouder als de dinosaurus. Wellicht hebben beide soorten in dezelfde periode geleefd. Bewijs daarvan moet echter nog gevonden worden; de oudste dinosaurus ooit gevonden is zo’n 230 miljoen jaar oud.

Hoewel tien miljoen jaar op een dergelijke tijdschaal niet veel lijkt uit te maken, is het toch belangrijk. De vondst kan bijdragen aan het in kaart brengen van de verre voorouder van de dinosaurus. Bovendien bewijst de asilisaurus kongwe dat de dinosaurus al in het Trias op aarde ronddoolde.

Het familielid van de dinosaurussen dat in Tanzania werd aangetroffen, lijkt in niets op de latere, enorme dinosaurussen. Het dier was licht, had slanke ledematen en de tanden leken op die van het huidige varken. De structuur van de kaak was meer snavelachtig. Wellicht at de silesaurus planten. Misschien zelfs zowel planten als vlees. Uit onderzoek is ook gebleken dat het dier op vier poten liep. De meeste dinosaurussen bewogen zich op twee poten voort.

Onderzoekers zijn blij met de vondst. Het is het zoveelste missende puzzelstukje dat eindelijk op zijn plaats valt. De evolutie van de dinosaurus wordt zo steeds beter en completer in beeld gebracht.

Bronmateriaal

" Dinosaurs Ten Million Years Older Than Thought" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd