Deze robots herstellen zichzelf na een ongeluk

robot-kapot-2

Het grote verschil tussen een kapotte robot en een gewond dier is dat een dier leert om te gaan met zijn nieuwe situatie, terwijl een robot niet meer functioneert. Maar dit gaat veranderen. In een nieuw paper in het wetenschappelijke blad Nature schrijven wetenschappers dat robots zichzelf kunnen herstellen na een ongeluk, vaak al binnen enkele minuten.

In onderstaande video is te zien hoe een zesbenige robot verder wandelt, wanneer twee benen niet meer willen meewerken. Daarnaast is te zien hoe een robotarm erin slaagt om een object te plaatsen, zelfs wanneer belangrijke onderdelen in zijn arm zijn uitgevallen. Beide robots leren om te gaan met hun verwondingen en passen hun werkwijze aan.

Wanneer de twee benen van een robot niet meer werken, gaat de robot experimenteren om te zien met welk loopje hij het snelst kan wandelen. In eerste instantie haalt hij met vier benen een snelheid van 0,03 meter per seconde, maar al snel wandelt de robot met een snelheid van 0,27 meter per seconde. Een aanzienlijke verbetering.

Ook de robotarm leert zichzelf te herstellen. De robot merkt dat de oude manier niet meer werkt en verandert zijn gedrag om het juiste eindresultaat te bereiken.

Trial & error
“Dit lijkt op het gedrag dat wij bij dieren zien”, zegt hoofdauteur Jean-Baptiste Mouret van de Pierre & Marie Curie Universiteit in Frankrijk. “Dieren laten zich leiden door intuïties, waardoor zij proberen op verschillende manieren verder te gaan na een verwonding. Na een paar pogingen kiest een dier de beste methode. Ook de robots passen nu ‘trail & error’ toe.”

Toepassingen
Deze algoritme kan in één keer honderden miljoenen euro’s opleveren. Hoe? Stel, een robotarm van een Marsrover functioneert niet meer, dan kan dit wagentje dankzij het algoritme toch weer verder. Dat is de flinterdunne scheiding tussen een geslaagde en een mislukte missie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd