De wolf volgt uw blik

Als u een wolf ziet opduiken, moet u misschien als eerste aan uw kippen denken en werpt u onbewust wellicht direct een blik op het kippenhok. Dat is niet zo verstandig, zo blijkt. Wolven volgen namelijk de blik van andere dieren en mensen om zo verborgen objecten te vinden. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat verschenen is in het blad PLoS One.

Het kan zeker in het wild heel handig zijn om de blik van een ander organisme te volgen. Zo kan namelijk niet alleen informatie verworven worden over voedsel, maar ook over dreigend gevaar. Maar de wolf gaat nog een stap verder: zodra hij de blik van iemand heeft gevolgd, bedenkt hij dat de ogen van de ander wellicht gericht zijn op iets wat hij niet kan zien en dan wordt er actie ondernomen.

Denkvermogen
Zo’n stap vraagt om talent en denkvermogen. Wetenschappers dachten altijd dat alleen chimpansees, raven en mensen over de benodigde hersenen beschikten, maar de wolf blijkt zich ook in dat rijtje te mogen scharen.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden wolven die in gevangenschap waren opgegroeid en ontdekten dat ze heel goed opletten waar mensen en andere wolven naar kijken. Ze volgden de blikken en gingen zelfs poolshoogte nemen bij het object waar de ander naar keek. Als dat herhaaldelijk niets opleverde (het object was niet gevaarlijk of eetbaar), stopten de wolven op een geven moment met het volgen van blikken.

WIST U DAT…

Gedrag
Maar als de mens zomaar voor zich uitstaarde, bleven de wolven reageren. Zelfs wolfjes van veertien weken oud volgden de blikken al. Zij waren echter nog niet in staat om rond degene die staart heen te kijken en poolshoogte te nemen. Dat wijst erop dat het gedrag (de blik volgen en op onderzoek gaan) uit twee denkprocessen bestaat.

Het onderzoek kan wetenschappers helpen om meer te weten te komen over de vaardigheden die nodig zijn om een blik te volgen en actie te ondernemen. De volledige studie is terug te vinden in het blad PLoS One.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd