Indrukwekkende beelden van grote zonnevlam

NASA’s Solar Dynamics Observatory was er donderdag 24 februari getuige van hoe een enorme zonnevlam oplaaide. De vlam bleef maar liefst negentig minuten actief en was redelijk groot. Het is niet de grootste vlam ooit, maar niet minder indrukwekkend. Gelukkig ondervinden wij er op aarde geen last van: de vlam vond aan de ‘achterkant’ van de zon plaats.

Het Solar Dynamics Observatory legde het hele gebeuren vast. De beelden van het observatorium zijn superscherp en stelden de wetenschappers van NASA zelfs in staat om verder op de situatie in te zoomen zonder dat de kwaliteit van de beelden ver achteruit ging.

Het observatorium maakte elke 24 seconden een kiekje en dat levert een prachtig filmpje op. Let op: het wordt allemaal versneld getoond. Zoals gezegd hield de vlam het in werkelijkheid in totaal anderhalf uur vol.

De zonnevlam was vrij sterk (M3.6), maar niet zo sterk als de zonnevlam die halverwege deze maand plaatsvond (X2). Laatstgenoemde zonnevlam is veel sterker en alles wees er toen op dat we daar ook op aarde hinder van zouden gaan ondervinden. Dat viel gelukkig uiteindelijk wel mee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd