De nauwkeurigste landkaart van Mars

Een camera aan boord van NASA’s Mars Odyssey ruimtesonde heeft de meest gedetailleerde, globale landkaart van Mars gemaakt. De kaart is op diverse websites te bewonderen en bestaat uit bijna 21.000 foto’s van de THEMIS-camera, een infraroodcamera van Odyssey.

Wetenschappers begonnen acht jaar geleden met het samenstellen van de kaart. De ruim 20.000 foto’s zijn nauwkeurig aan elkaar geplakt, waardoor de landkaart als één geheel te bewonderen is.

Gebruikers kunnen over Mars vliegen en gemakkelijk inzoomen. Op de grootste zoomstand zijn oppervlaktedetails zichtbaar met een grootte van honderd meter. Dit is overigens niets in vergelijking met foto’s van de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter, waarop objecten zo klein als een keukentafel te zien zijn. Het is dus ook niet mogelijk om de Marsrovers te vinden op de landkaart van de Mars Odyssey.

De kaart is te vinden op deze website, maar tijdens het schrijven van dit artikel lag de site eruit. Indien dit nog steeds het geval is, probeer het dan later nog een keer.

De foto’s zijn op een paar pixels nauwkeurig aan elkaar geplakt. Toch is het mogelijk om de kiekjes nog preciezer samen te laten smelten. Ga naar deze website en verbeter zelfstandig de landkaart van Mars. Een leuk klusje voor in de zomer!

De Mars Odyssey draait sinds oktober 2001 om de rode planeet. De ruimtesonde maakte een kaart van de chemische samenstelling van het oppervlak van Mars en vond in 2002 het bewijs van grote hoeveelheden waterijs onder het zuidpoolgebied. Op dit moment kampt de sonde met een storing.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd