Wetenschappers vinden grootste rat ter wereld

Australische archeologen hebben de restanten van ‘s werelds grootste rat opgegraven in Oost-Timor. De megarat was drie keer groter dan de huidige grootste rat ter wereld en woog zes kilo. Naast de botten van de grote rat vonden de wetenschappers restanten van twaalf andere onbekende diersoorten.

De grootste rat stierf 1.000 tot 2.000 jaar geleden uit. Volgens Dr. Ken Aplin kwamen de grote ratten vijf miljoen jaar geleden aan op Oost-Timor. “Het was een echt rattenland met minimaal dertien verschillende soorten ratten”, zegt Ken Aplin. “En dat is erg veel voor zo’n klein eiland.”

Oost-Timor deelt het eiland met Indonesië. Het eiland heeft een grootte van ruim 30.000 vierkante kilometer, oftewel 75% van de oppervlakte van Nederland. “De diversiteit op het eiland was zeer groot”, zegt Aplin.

Het onderzoeksteam is nu van plan om een moerassig gebied met regenwoud te onderzoeken. De wetenschappers hopen een zeldzame grasetende rat te vinden, die mogelijk nog steeds leeft. “Ik hoop dat de grasetende specialisten nog leven”, zegt Aplin. “En als dat zo is, dan moeten we snel handelen om de soort in leven te houden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd