De herfst begint later – en de lente ietsje eerder – op het noordelijk halfrond

Het mooie weer van de laatste dagen heeft de discussie weer aangezwengeld: zijn de seizoenen aan het veranderen? Engels onderzoek suggereert nu voorzichtig van wel. Op het noordelijk halfrond begint de herfst ietsje later. Bovendien lijkt de lente ietsje eerder te beginnen.

Onderzoekers van de universiteit van Southampton trekken die conclusie nadat ze satellietbeelden bestudeerden. De beelden waren tussen 1982 en 2006 gemaakt. De onderzoekers keken naar het groen. Ze bestudeerden de bladdekking, kleuren en groei van vegetatie. Daarbij richtten ze zich op verschillende soorten landschappen. Bijvoorbeeld bossen vol naaldbomen, of bossen met bladverliezende loofbomen of een combinatie van die twee, maar ook bossen met naald-, loofbomen, struikgewassen en grasland.

Waarom…

…worden bomen eigenlijk kaal in de herfst? Lees er hier alles over!

De duidelijkste veranderingen troffen de onderzoekers aan in bossen met bladverliezende loofbomen en bladverliezende naaldbomen. Deze bossen tonen aan dat de herfst significant later begint op het noordelijk halfrond. De late start van de herfst was duidelijker dan de vroege start van de lente, alhoewel verschillende soorten landschappen wel aantoonden dat ook de lente op het noordelijk halfrond ietsje later begint.

“Er wordt veel gespeculeerd over of de seizoenen veranderen en als dat het geval is of dat dan komt door klimaatverandering,” weet onderzoeker Peter Atkinson. Volgens hem geeft dit onderzoek meer duidelijkheid. “Ons onderzoek tootn aan dat zelfs wanneer we rekening houden met veranderingen in het landschap het veranderend klimaat de groei van vegetatie voor sommige soorten planten significant verandert.” Die veranderingen betreffen in eerste plaats natuurlijk de planten zelf. Maar ook dieren die afhankelijk zijn van die planten zullen de verandering merken. Sterker nog: de verandering zal uiteindelijk ook weer invloed hebben op het klimaat. “En wel door veranderingen in de koolstofcyclus.”

Bronmateriaal

"Research suggests Autumn is ending later in the northern hemisphere" - Southampton.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door giani / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd