Ook de lander aan boord van kometenjager Rosetta is nu wakker!

  philae

  ESA heeft lander Philae wakker gemaakt. En met succes: de lander heeft inmiddels contact gemaakt met de aarde. En daarmee is weer een cruciale stap gezet richting dat grootse moment later dit jaar: Philae zal dan op een komeet gaan landen.

  Philae bevindt zich aan boord van Rosetta. Die ruimtesonde werd op 20 januari al wakker gemaakt, na een winterslaap van 31 maanden. Lander Philae mocht nog ietsje langer doorslapen, maar moest er vrijdag toch echt aan geloven en ook wakker worden.

  Over Rosetta

  Lees hier alles over de Rosetta-missie!

  Signaal
  In tegenstelling tot Rosetta beschikt Philae niet over een wekker. En daarom moest de lander daadwerkelijk door een signaal afkomstig van de aarde worden gewekt. Dat signaal werd vrijdagmorgen verzonden. Inmiddels heeft Philae ook al een signaal teruggezonden, waarmee ESA bevestigd weet dat de lander wakker is. Vooralsnog weten we dat de lander in ieder geval nog in leven is. De komende weken zal de ‘gezondheid’ van de lander uitvoerig worden gecheckt. ESA hoopt alle instrumenten aan boord van de sonde gedurende april stuk voor stuk te testen.

  De landing
  Het zijn allemaal voorbereidingen voor het grote moment op 11 november. Dan zal Philae op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko landen. En dat is een wereldprimeur, zo stelt onderzoeker Matt Taylor. “Niemand heeft het ooit eerder geprobeerd en we zijn heel opgewonden over deze uitdaging.”

  Waar Philae precies zal gaan landen, is nog onduidelijk. In augustus en september zal Rosetta de komeet uitgebreid bestuderen en een landingsplek zoeken. Rosetta zal zich ongeveer een jaar bij de komeet ophouden. Philae heeft een accu aan boord die ongeveer 64 uur meegaat. Wel beschikt de lander over zonnepanelen die deze daarna van energie kunnen voorzien. Hoelang de lander met zonne-energie uit de voeten kan, is onduidelijk. Dat hangt af van de landingsplek en de mate waarin stof zich op die zonnepanelen verzamelt.

  Volg al het nieuws over Rosetta
  Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

  Bronmateriaal

  "Rosetta's lander is awake!" - ESA.int
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / ATG medialab.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd