De genen van de zwarte diamant zijn bekend

Wetenschappers zijn erin geslaagd de genetische eigenschappen van de Europese delicatesse de perigordtruffel in kaart te brengen. Dat is een doorbraak, want nu kunnen de echte truffels gemakkelijker van de nepperds onderscheiden worden.

Volgens de onderzoekers ligt de geografische afkomst van de zwarte truffel in het DNA vast. Het genoom bevat 125 miljoen basisparen en daar zitten weer zo’n 7500 genen in. Zo’n 6000 daarvan komen ook in andere schimmels voor. De overige 1500 genen zijn belangrijk voor de groei van de truffel.

De genetische eigenschappen van de truffel worden in een databank opgeslagen. Deze databank met genetische vingerafdrukken helpt de regionale afkomst van geoogste truffels te bepalen en zo kan fraude voorkomen worden.

De truffel wordt met name in Frankrijk met behulp van varkens en honden opgespoord. Maar de Fransen hebben concurrentie: uit China komen minderwaardige truffels die voor dezelfde prijs verkocht worden.

De perigordtruffel is wereldberoemd en staat te boek als de zwarte diamant. Welbeschouwd is het echter gewoon een zwarte schimmel ter grootte van een golfbal. Toch wordt er op de markt goed voor betaald: een kilo truffels kan gemakkelijk 1000 euro opleveren.

De onderzoekers hebben er vijf jaar over gedaan om de truffel genetisch in kaart te brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd